Nytt svenskt rekord i fridykning
Valdemar Karlsson från Juniordykarna i Göteborg satte 18/6 nytt svensk rekord i DYNB med en dyklängd på 176 meter under en tävling i Göteborg. Det tidigare svenska rekordet från 2019 låg på 164 meter.
Valdemar, 58 år, har tävlat i fridykning i 10 år och är bland de äldsta i världseliten och är också förbundskapten för svensk tävlingsfridykning. Tidigare i år satte han nytt svenskt rekord i STA med 9 minuter 2 sekunder och är i den grenen 2a på världsrankingen.
Världsrekordet sattes tidigare i år av Mikhail Briantcev (RUS) och är otroliga 253 m.
“
Sverige är ett relativt litet land inom tävlingsfridykning men har genom åren tagit medaljer på VM. Vi ser nu att sporten växer världen över, även i Sverige, och att tävlande pressar gränserna mer och mer”, kommenterar Ulf Dextegen, ordförande för tävlingsfridykningen inom Svenska Sportdykarförbundet.
Foto: Elin Larsgren
(Valdemars dyk kan ses på youtube: https://youtu.be/-guUoJZhBHM Länk till annan webbplats.)
Kontaktuppgifter:
Ulf Dextegen
ordf Tävlingsfridykningskommittén, Svenska Sportdykarförbundet
ulf.dextegen@ssdf.se
tel 0704-852580
Valdemar Karlsson
Förbundskapten för svensk tävlingsfridykning, Svenska Sportdykarförbundet
valle@vtsoftware.se
tel 0708-923217
Bakgrundsfakta poolfridykning:
Tävlingsfridykning i pool går ut på att simma längst distans eller hålla andan längst tid under en andhållning. Man tävlar i fyra olika discipliner:
I statisk apnea (STA) tävlar man om vem som kan hålla andan längst tid. Atleten ligger då flytande i vattnet med andningsvägarna under vattenytan. STA utförs oftast i en grundare pool.
I dynamisk apnea utan fena (DNF) går ut på att, på ett andetag, horisontellt, simma så långt som möjligt utan fena. Simstilen liknar bröstsim med separerade arm- och bentag.
I dynamisk apnea med fena (DYN) dyker man med delfinrörelse, oftast med monofena.
I dynamisk apnea med bifenor (DYN-B) dyker man på klassiskt vis med bi-fenor där man pendlar växelvis med benen och man tillåter inte delfinkickar.
Fridykning är en skonsam sport som kan utövas även långt upp i åldrandet. De flesta fridykare tävlar inte utan fridyker bara för att det är så kul att viktlöst och tyst kunna simma omkring under vattnet.
Källa resultat och ranking Aida international:
https://events.aidainternational.org/EventResults-2758 Länk till annan webbplats.
https://ranking.aidainternational.org/index.php?discipline=pool&gender=0 Länk till annan webbplats.
Youtube länk till valdemars rekord-dyk: https://youtu.be/-guUoJZhBHM Länk till annan webbplats.
Publicerad: 2020-06-22
Senast uppdaterad: 2023-03-21