Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

CMAS Snorkeldiver

Vårt nya utbildningssystem inom fridykning

Nu är det nya utbildningssystemet aktiverat och konverteringen av instruktörer har inletts. Det innebär att vi har möjligheten att certifiera våra utövare med internationell behörighet vilket är en stor skillnad från tidigare då vi hade ett nationellt upplägg.

Konverteringen av instruktörer kommer att pågå under ett år framöver fram tills 2024-08-31 och vi kommer att ta hjälp av de instruktörer som kontinuerligt förs över till detta nya upplägg för att sprida utbildningen i landet. Vi kommer också ha tillfällen där vi anordnar konverteringsmöjligheter från centralt håll för att möjliggöra en smidig övergång för de som vill konverteras och i de delar av landet där det inte är lika instruktörstätt. Vårt nuvarande upplägg med Fridykare Steg 1 – 3 inklusive Fridykarinstruktör Steg 1 – 3 kommer löpa parallellt med detta så fortsätt att utbilda enligt plan och utifrån den terminsplanering som finns så konverteras dessa löpande av instruktörer i det nya systemet.

Vad är de huvudsakliga skillnaderna i detta upplägg?

Momenten för inomhusdelen har reviderats något och några nya övningar har tillkommit som bland annat ett moment med boj för att bekanta sig med olika hjälpmedel i vatten.

Numera ingår en utomhusdel med olika övningar för att förbereda våra utövare för fridykning utomhus och framförallt för att få en internationell behörighet. Detta kommer att underlätta då våra medlemmar åker utomlands och vill fridyka, eftersom det finns ett internationellt bevis på den utbildningen man har genomgått tack vare att vi följer CMAS Standards. Det medför då att våra instruktörer behöver få en genomgång av de moment som lagts till, framförallt utomhusdelen, och titta på skillnader i att hålla i träning och certifiering utomhus mot tidigare enbart i bassäng. Det kräver en annan planering och ställer större krav på säkerheten.

En annan skillnad är att det nu endast finns två instruktörsnivåer, dvs CMAS One Star Snorkeldiver och CMAS Two Star Snorkeldiver, jämfört med tidigare tre nivåer. Konverteringsutbildningarna kommer att konvertera Fridykarinstruktörer Steg 1 till CMAS One Star Snorkeldiver och Fridykarinstruktör Steg 2 och Steg 3 till CMAS Two Star Snorkeldiver.

Efter den första konverteringsutbildningen kommer vi nu ha ett helt gäng motiverade och uppdaterade instruktörer som hjälper oss att rulla ut detta nya utbildningssystem.

Information kring utbildningarna och utrullningen av utbildningssystemet kommer att delas löpande via våra informationskanaler.

För frågor kontakta Linda Zellner, Tekniska Kommittén.

Publicerad: 2023-08-28

Senast uppdaterad: 2023-08-28

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala