Gå till innehåll
UNDERVATTENSRUGBY

Om UV-rugby

Så här spelas UV-rugby
UV-Rugby är en förkortning av undervattensrugby, vilket är en sport som spelas i den djupa delen av en bassäng. Utrustningen består utav fenor, cyklop, snorkel samt vita eller blåa mössor och badkläder. Målen, som består av två (stål)korgar, är placerade på botten av vardera långsidan. Man spelar med en boll som sjunker och som går att passa ett par meter under vattnet.

På denna sidan försöker vi samla länkar och information om UV-rugby Teknik och Utrustning.

Nedan är en bra början för att se UVR och förstå spelet:

Reportage från den brittiska tv-kanalen IRB (The International Rugby Board) från NM 2006!

Fler videos om UV-rugby hittar du bland annat på YouTube. Nedan är några exempel. Hittar du andra så skicka dem till uv-rugby@ssdf.se:

Laget är uppbyggt av två målvakter, två backar och två forwards. På bassängkanten finns sex avbytare vilka man får byta fritt med genom hela spelets gång. Ytterligare tre reserver finns och kan bytas in under spelets gång.

Matcherna spelas i 2x15 minuter effektiv tid med 5 minuters paus mellan perioderna. Utvisning kan utdömas till spelarna om de brutit mot någon regel och denna varar då i 2 minuter. Spelet övervakas av två vattendomare samt en landdomare.

Det lag som har placerat bollen flest gånger i motståndarens korg vinner. Detta är den enda sport i världen där man spelar i tre dimensioner samt att det är en av de få lagsporter där män ock kvinnor tävlar på samma villkor.

Det är ej tillåtet att attackera någons utrustning, attack på icke bollförande spelare, attack på korg (hålla i den), boll över vattenytan…

Börja spela
Låter detta intressant? Vill du komma i kontakt med en klubb i din närhet eller kanske starta upp en egen klubb? Kontakta UV-rugby kommittén för att se hur ni kan gå vidare.

Definition
Undervattensrugby, uv-rugby, lagbollspel som utövas under ytan i 3,5-5 m djupa bassänger. Spelarna är utrustade med mörka resp. ljusa mössor/baddräkter, cyklop, snorkel och fenor. Spelet går ut på att placera en saltlösnings fylld boll i motståndarlagets på botten placerade korg. Varje lag består av en trupp på 15 spelare, varav 12 spelare deltar i en match och av vilka 6 samtidigt finns i bassängen. Den effektiva speltiden är 2 x 15 minuter. Bytena sker regelbundet med några få minuters mellanrum då i stort sett allt spel sker utan luft. Några av de viktigare spelreglerna är att slag, spark och stryptag är förbjudna. Det är också förbjudet att attackera en motspelares utrustning. Bollen får inte spelas ovanför vattenytan. Domaren kan bland annat utdömma friboll, utvisning och straff. Grenen, då kallad UV-Polo, kom till Sverige i slutet av 1960-talet och idag bedrivs seriespel och breddverksamhet för såväl herrar, damer som juniorer. Sporten har SM-status sedan 1974 (herrar) respektive 1999 (damer). Sverige är internationellt mycket framstående och har landslag för herrar, damer och juniorer.

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala